Demers Funerar Pas cu Pas – Ce trebuie facut in caz de deces?

In general refuzam sa credem ca inevitabilul la un moment dat se va intampla, si pana la urma este firesc ca acest tip de evenimente sa ne surpinda nepregatiti, neinformati. In principal din acest motiv consideram ca un ghid pentru demers funerar poate fi util in multe cazuri. Lucrurile se intampla, viata trebuie sa mearga inainte pentru cei ramasi, si cineva va trebui sa se sacrifice pentru a duce la bun sfarsit demersurile de natura birocratica si ceremoniile funerare.

Pentru a va feri de drumuri inutile si timp pierdut rezumam intr-un demers funerar cat mai simplu si direct, ce etape trebuiesc parcurse pas cu pas atunci cand o persoana a trecut in nefiinta.

Demers funerar in caz de DECES cu ANTECEDENTE MEDICALE?

 

Daca persoana respectiva a decedat si are antecedente medicale ca a suferit de o anumita boala (detine acte doveditoare in acest sens) este inutil sa mai anuntati salvarea sau politia. In acest caz ei nu au competenta necesara sa elibereze CERTIFICATUL CONSTATATOR AL DECESULUI.

Certificatul se poate obtine de la MEDICUL DE FAMILIE. Acestia au competenta necesara sa il elibereze in acest caz.

In situatia in care este implicat in eveniment si un echipaj de ambulanta exista posibilitatea ca medicii de pe ambulanta va elibereaza unul dupa 6 ore, doar daca situatia intervine intr-o zi de samabata sau duminica.

In tot acest timp persoana decedata va ramane in casa, nefiind posibila imbalsamarea deoarece lipseste acest act.

Este posibil, chiar daca acest lucru este ilegal, ca medicul de familie responsabil, din diferite motive, sa refuze deplasarea la domiciliu pentru constatarea decesului. Astfel va pune in situatia de a va deplasa dvs la cabinetul acestuia, chiar daca acest lucru este ILEGAL, el avand datoria sa vada cu ochii lui ca persoana a decedat. In concluzie, daca apar situatii de acest gen, cel mai convenabil este sa sunati la o firma de servicii funerare.

Demers funerar In caz de DECES NEASTEPTAT / suspect, persoana sanatoasa, < 60 ani.

Daca persoana a decedat si nu suferea de nici o boala, daca l-ati gasit fara suflare in casa sau aveti vreo suspiciune in privinta mortii, sau mai rau are semne de violenta pe corp, varsta de pana la 60 de anise anunta imediat POLITIA, apoi acestia sau dvs anuntati mai departe AMBULANTA.

In aceasta situatie mai neplacuta sa stiti ca MEDICUL DE PE SALVARE va hotari daca este un caz INML (Institutul de Medicina Legala Oradea) sau nu. Daca MEDICUL decide ca trebuie dus la INML, acestia, impreuna cu POLITIA, vor anunta Serviciul de Medicina Legala care se va deplasa la domiciliu impreuna cu persoane abilitate care va vor lua declaratii iar in cele din urma vor ridica necesarul si il vor duce la INML. CERTIFICATUL CONSTATATOR AL DECESULUI va fi eliberat de care INML. In cazul in care MEDICUL decide ca nu este o moarte suspecta, va puteti adresa firmei de servicii funerare.

In concluzie, daca va confruntati cu o moarte suspecta, nu atingeti persoana decedata, si anuntati imediat POLITIA.

Contactati firma de servicii funerare, CE se va intampla?

Dupa ce luati legatura cu o firma de servicii funerare acestia vor initia procedurile specifice:

  • au obligatia sa trimita o masina speciala de recuperare decedati pentru a ridica corpul intr-un sac sau sicriu special de recuperare
  • persoana decedata va fi dusa intr-o sala special amenajata (sala de pregatire si refrigerare) pentru pregatirea corpului
    • dezinfectie, toaletare
    • imbalsamare
    • si in cele din urma cosmetizare si imbracare

Aceasta procedura este imperativ necesara conform noilor reglementari funerare.

In momentul in care personalul firmei de servicii funerare ajunge la domiciliul dvs este indicat sa pregatiti hainele si actele doveditoare de boala suferita de persoana respectiva.

Dupa finalizarea acestui proces de pregatire, persoana poate fi depusa la capela in baza certificatului de imbalsamarea eliberat de MEDICUL nostru. Daca, din diferite cauze, nu se poate face depunerea in momentul respectiv, trupul se pastreaza la frigider pana cand familia isi da acordul sa fie transportat la capela.

Obtinerea ACTULUI de DECES si ADEVERINTEI de INHUMARE.

In decursul demersului funerar, actul de deces si adeverinta de inhumare pot fi eliberate doar MEMBRILOR FAMILIEI sau apartinatorilor persoanei decedate de la OFICIUL STARII CIVILE de pe raza localitatii unde a survenit decesul, si nu la Oficiul Starii Civile de care apartine sau localitatea din Cartea de Identitate.

Singura posibilitate ca o firma de servicii funerare sa poata sa va scoata Actul de Deces in original de la Oficiul Starii civile este sa ii pregatiti o Procura Notariala. In cazul in care familia nu detine un mijloc de transport, sau din diferite motive nu se poate deplasa, noi va putem ajuta cu o masina care sa va duca la Starea Civila.

Demers funerar – Acte necesare declarare DECES:

  • Certificatul CONSTATATOR in original, acesta va ramane la Starea Civila
  • Cartea de Identitate a decedatului in original si copie
  • Certificatul de nastere si casatorie in original si copie
  • Cartea de identitate a persoanei care declara decesul
  • Acte care sa ateste gradul de rudenie (certificat de nastere, casatorie, testament)

In aproximativ 15 minute, ofiterul Starii Civile va va elibera CERTIFICATUL DE DECES si ADEVERINTA DE INHUMARE.

Demers Funerar de pregatire pentru inhumare si LOCUL de VECI

Cu Actul de Deces si Adeverinta de Inhumare recomandam sa mergeti la cimitir pentru a rezolva detaliile necesare inhumarii cu administratorul cimitirului.

  • Va trebui sa aveti la dvs ACTUL DE CONCESIUNE AL GROPII
  • Daca este posibil PERSOANA TITULARA a acestuia va trebui sa faca demersul

Daca sunt mai multe persoane titulare ale locului de veci atunci cu totii au obligatia sa se prezinte pentru a da o declaratie conform careia sunt de acord sa se faca inhumarea in locul respectiv.

In cazul unui deces neasteptat, in situatia in care nu dispuneti de un loc de veci, se poate obtine unul gratuit de la Administratia Cimitirelor din cadrul INML (Institutul de Medicina Legala).

  • Locul de deces propriu zis se poate lua si amenaja numai dupa ce aveti Certificatul de Deces pentru ca acestea se acorda numai dupa decesul persoanei
  • Plata sapatului gropii se achita separat si in general este cuprinsa intre suma de 500 – 1000 lei

Actele necesare pentru obtinerea locului de veci:

  • Certificat de Deces original
  • Adeverinta de INHUMARE originala
  • Cartea de Identitate a persoanei solicitate
  • Cerere tip

In urma acestui demers persoana responsabila va trece pe spatele Adeverintei de INHUMARE repartitia aferenta cimitirului ales.

Cu putina atentie si rabdare procedurile pot fi inlesnit, acestea nu sunt complicate atata vreme cat sunt cunoscute si respectate.

In cazul in care sunteti din judetul Bihor, Oradea si imprejurimi,

suntem la dispozitia dvs NON STOP cu orice tip de sprijin in acest demers.